Monday, November 10, 2014

Cake Party!!!

Assalamualaikum, hai ^_^

Sejak akhir2 ni aku macam rajen buat kek. Macam je... -,-
Entah kenapa, syndrom baru datang menyerang kot sebab kadang2 tak tahu nak buat ape.
Haa.....tak tahu nak buat ape???
Nak kena sekeh ni, kerja belambak semua last minute buat :p

Saje mencuba, mane tahu kot2 jadi, terus feeling Master Chef giteww.
Kalau tak jadi, mane ade nak masuk dalam belog kan...muehehehe

Kek ni aku buatkan sempena menyambut Hari Baik Sedunia :)
Khas untuk parents aku yg suke makan kek he3
Tapi versi aku ni tak manis sbb parents request JANGAN MANIS.
So, ade gaklah kuantiti ramuan kemanisan yang aku kurangkan.

MOIST CHOCLATE CAKE

Maaf, kualiti gambar tidak menggembirakan. Camera phone menjadi pilihan :)

Bahan-bahan :

BAHAN A
1 cawan serbuk koko 
1 cawan susu cair/fresh milk
1 cawan minyak masak
1 cawan gula pasir
3 biji telur ayam

BAHAN B
1 setengah cawan tepung gandum
1 setengah sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh esen vanilla

BAHAN C
Cooking Choc (aku gune dalam setengah bar)
Susu pekat (aku tak gune sebab coklat je pon dah manis)
Minyak masak (agak2 korangla, jangan byk sangat)

Cara-cara :

1)  Masak bahan A sehingga sebati (api kecil), asingkan telur, kemudian sejukkan.

2)  Pukul telur sehingga betul2 kembang, kemudian campurkan sekali dalam adunan coklat tadi yang telah suam2 kuku (jangan masuk panas2, nanti berketul).

3)  Campurkan bahan B ke dalam adunan Bahan A tadi kemudian gaulkan sebati (pastikan tepung diayak supaya tekstur adunan tidak berketul. Pusingan satu hala sahaja dan perlahan)

4) Kukus adunan yang sudah siap tadi dalam pengukus selama 1 jam 20 minit (balut loyang dengan wrapping plastic atau aluminum foil pon boleh supaya titisan air tak menitis dalam kek)

5) Siapkan coklat cair (topping) utk disimbah atas kek yang dah siap (adunan first biar buat pekat, dah rata nanti baru tambah sikit air utk limpahan coklat lazat menjilat jari kaki)


BUTTER CHESEE CAKE AND BLUEBERRY


Bahan-bahan :

BAHAN A
3 biji telur
1 cawan gula pasir
1 cawan butter

BAHAN B
1 setengah cawan tepung gandum
1 setengah sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh esen vanilla

BAHAN C
Cream cheese (anggaran ikut suka hati)
Susu pekat (kemanisan ikut citarasa sesedap lidahmu)
Cheddar cheese

Cara-cara :

1)  Pukul bahan A sehingga sebati dan betul2 kembang. Letak ke tepi dan rehatkan sebentar.

2)  Masukkan bahan B ke dalam adunan tadi dan gaul hingga sebati (pastikan tepung diayak supaya tekstur adunan tidak berketul. Pusingan satu hala sahaja dan perlahan)

3)  Bakar adunan tadi suhu 150 sehingga masak dalam.

4) Potong kek kepada 2 lapis kemudian sapukan jem blueberry sebanyak mana mahu (aku terlupa part ni, tu yang letak jem kat tepi2 cake, asal boleh telan sudah le...)

5) Siapkan bahan C (topping) utk disapukan di atas permukaan kek. Parutkan cheddar dan kalau ade pape kat dapur tu bolehlah di tabur seperti choc rice atau permata manik mutiara pon bolehhh...

SELAMAT MENCUBA SEMUA!!! ^_^

No comments:

Post a Comment